Thaiboksen (Thai: muay Thai) is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. Het thaiboksen is in Thailand zeer populair. Het huidige muay Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst krabi krabong. Wanneer een krabi krabong-vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn acht lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken; deze stijl wordt muay boran genoemd. Vanuit het dodelijke muay boran (oude boksen) is het huidige wedstrijd gerichte muay Thai ontstaan. Veel muay boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn.

In het verleden stond muay Thai ook bekend als:

 • Mai See Sawk
 • Muay Pahuyuth
 • Chaiaboksen
 • Siamees boksen (Siam is de oude naam voor het huidige Thailand)

Bij het thaiboksen waarin op het eerste gezicht alles lijkt te zijn toegestaan is men echter toch wel gebonden aan regels. Toegestaan is het gebruik van vuisten, ellebogen, knieën en benen. De techniek van het gebruik van de vuisten is ongeveer gelijk aan die in het boksen; het verschil zit hem in het gebruik van de knieën, ellebogen en benen.

Beschrijving

Een bokser mag zijn tegenstander K.O. (knock-out) slaan met zijn vuisten. In het thaiboksen is daarnaast ook een K.O. met de benen toegestaan. Trappen kunnen naar het hoofd en naar lichaam en bovenbeen gemaakt worden. Vooral de zogenaamde low kicks, die op de bovenbeenspier belanden, hebben een bijzonder effectieve en ook wel pijnlijke uitwerking. Bij herhaald contact kan de thaibokser niet op de benen blijven staan en moet hij de wedstrijd soms opgeven.

Een ander verschil met het boksen is het zogenaamde "clinchen". Bij het normale boksen worden de vechters gescheiden op het moment dat zij elkaar als het ware "omarmen", maar bij thaiboksen is het dan toegestaan om de tegenstander met de knie of elleboog te bewerken en indien mogelijk met judoworpen tegen het canvas te gooien. Hierdoor vereist deze sport veel training van de beoefenaar, alvorens er aan wedstrijden kan worden deelgenomen. Zeer velen beoefenen deze sport daarom puur recreatief; slechts een kleine groep komt in wedstrijden uit.

Verspreiding

Het thaiboksen is een vechtsport die al eeuwen bestaat, het werd in Thailand en buurlanden in tijd van vrede beoefend door de soldaten en boeren. In de loop der jaren heeft het zich ontwikkeld tot een van de effectiefste vechtsporten in de wereld. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig begonnen de Europeanen en Amerikanen zich steeds meer te verdiepen in deze sport. In deze periode is de sport ook in Nederland geïntroduceerd. Hier werd het thaiboksen door reglementaire aanpassingen omgevormd tot kickboksen, door het verbieden van bepaalde technieken en het weglaten van de traditionele rituele dansen uit het wedstrijdprogramma (de ram muay). Er zijn veel verschillende bonden en stijlen ontstaan die allemaal andere regels/technieken hebben.

Nederland behoort tot de wereldtop, met diverse Europese en wereldkampioenen en K-1-winnaars (het grootste vechtsporttoernooi ter wereld), onder anderen Perry Ubeda, Lucia Rijker, Ilonka Elmont, Soumia, Peter Aerts, Badr Hari, Ernesto Hoost, Sem Schilt, Remy Bonjasky, Andy Souwer, Albert Kraus, (Yanick Chergui), Vincent Vielvoye, Ruben van der Giesen, Germaine 'iron lady' de Randamie, Ramon Dekkers, Rob Kaman, Peter Smit (Hurricane) en Lloyd van Dams.

In België is het thaiboksen sterk in opkomst.

Internationale genootschappen en federaties

 • World Muay Thai Council (WMC)
 • World Boxing Council Muay Thai (WBC Muay Thai)
 • World Muaythai Federation (WMF)
 • International Muay Boran Academy (IMBA)
 • International Federation of Muay Thai Amateurs (IFMA)
 • World amateur sport Kickboxing organization (W.A.S.K.O.)
 • World Kickboxing Association (WKA)
 • International Kickboxing Federation (IKF)
 • International Kickboxing Association (IKAS)
 • World Professional Thai Boxing League (WPTBL)

 


 

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt. De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het begin jaren zeventig populair werd. Het kickboksen in de VS is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. Het kickboksen in Japan heeft zich van harde karatestijlen uit ontwikkeld met invloeden van het thaiboksen (muay thai). In Nederland is Thom Harinck een bekend persoon die kickboksen introduceerde.

Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Toch is de manier van trappen afkomstig uit het thaiboksen anders. Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende vormen van competitie. Bij taekwondo draait het om het behalen van punten, terwijl het bij thaiboksen de bedoeling is de tegenstander zo hard mogelijk te raken. Elleboogstoten zijn in het kickboksen, anders dan bij het traditionele thaiboksen, niet toegestaan.

Kickboksen gebeurt in een ring. De deelnemers dragen handschoenen, scheenbeschermers worden afhankelijk van de bond gedragen tijdens nieuwelingenpartijen. Het kickboksen is opgedeeld in een vijftal klassen, te weten:

 1. J-klasse (Jeugd)
 2. N-klasse (nieuwelingen)
 3. C-klasse
 4. B-klasse
 5. A-klasse

Na drie gewonnen N-partijen wordt men bevorderd naar de C-klasse, na 6 gewonnen C-partijen naar de B-klasse en na acht gewonnen B-partijen naar de A-klasse.

Kickboksen in Nederland is eerder afgeleid van de Japanse variant en lijkt meer op thaiboksen dan op het Amerikaanse Full-Contact. Het kickboksen in Nederland lijkt op het van Eurosport bekende K1, alleen mag er wel geclincht worden. Hoe snel de clinch opgebroken wordt is afhankelijk van de klasse en kickboksbond en bij sommige wedstrijden zijn elleboogstoten ook toegestaan, men spreekt dan van Thaise regels of full muay thai.

In het kickboksen zijn er verschillende wedstrijdvormen:

 • Het semi-contact (pointfighting): Het is de bedoeling te scoren door trap- en stoottechnieken. Een trap op het hoofd is twee punten waard, een gesprongen trap naar het hoofd drie punten, een trap naar het lichaam een punt en een gesprongen trap naar het lichaam twee punten. Elke stoot is een punt waard. Telkens als er een punt behaald wordt, wordt de wedstrijd stilgelegd.
 • Het light-contact (continuous): Er worden punten behaald door middel van trappen en stoten en continu doorvechten tot de vooropgestelde tijd en het aantal rondes voorbij is. De wedstrijd wordt slechts af en toe stilgelegd wanneer er een foute techniek gebeurt (waarschuwing of minpunt) gegeven wordt. De winnaar is diegene met het meeste aantal punten aan het einde van het gevecht, of wanneer er een knock-out plaatsvindt.
 • Het full-contact: Bijna hetzelfde als light-contact, enkel gaat het er hier meestal iets harder aan toe. Knock-outs zijn meer frequent.
 • Forms/kata's: Alleen een oefening die beoordeeld wordt door een jury. Degene met de meeste punten wint.